Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beköszöntő a Hurma című honlaphoz 2

2016.09.17

A természet és a társadalom között a közgazdasági értelemben vett munka teremt kapcsolatot. A fizikában használt munka fogalma most nem elegendő. Társadalmi értelemben a munka elsősorban olyan folyamat, amely az ember és természet között megy végbe, amelyben az ember saját cselekedeteivel szabályozza, valósítja meg és ellenőrzi a természettel való anyagcseréjét.


A természeti anyaggal az ember maga is mint természeti hatalom lép fel, mozgásba hozza erejét, tudását, hogy a természeti anyagot saját élete számára használhatóvá tegye. A nádból, szalmából kunyhót épít magának a hideg, az eső vagy éppen a forróság ellen. Az elejtett vad húsát megsüti, hogy ehetőbb legyen, prémjéből ruhát készít magának. Lakhelye környékén az emberi fogyasztásra alkalmas növények magjait elülteti, a számára haszontalan növényeket eltávolítja. Mindezt egy nagyobb embercsoport, nemzetség stb. részeként teszi.

A társadalmi ember munkájával olyan tárgyakat hoz létre, amelyek eredetileg az új formában a természetben nem léteztek, hanem előzőleg az ember képzeletében jöttek létre. A munkafolyamatban az ember először az elkészítendő tárgy képét, ideáját hozza létre és utána valósítja meg. A tárgy ideája egyben a megalkotandó tárgy terve is. Munkája közben az ember megváltoztatja saját magát, fejleszti saját szellemi és fizikai képességeit.

Az ember saját munkájának is a terméke. Sajnos ezekben a folyamatokban nem minden előnyös vagy hasznos az ember számára. A nyíl vagy a dárda, általában a vadászszerszámok alkalmasak arra, hogy az ember, az emberek egyes csoportjai más embereket megöljenek és viszonylag hamar létrehoztak olyan szerszámokat, amelyeket azért alkottak, hogy más embereket öljenek meg vele. A fegyvergyártás korunk kapitalizmusának legjellemzőbb sajátossága. Ez a mai ún. piacgazdaságra jellemző konkurenciának szükségszerű következménye.

A fegyverkezés, a háborúskodás kegyetlenné, gonosszá tették az emberiség bizonyos csoportjait. A fegyverkezés mértéke régen elérte az irracionális határokat. Most, amikor hivatásos közgazdászok csoportjai a „megszorítások” szükségességét hirdetik, hihetetlen összegeket költenek mindenhol fegyverkezésre és háborúkra.

Felhívjuk olvasóinkat, hogy tegyék kritikai gondolkodásuk központi tárgyává a hadiipar, a fegyverkezés sokoldalú jellemzését és elemzését. Jól írta korunk egyik jelentős szatirikus bolgár írója, hogy a rák elleni gyógyszert már régen felfedezték volna, ha háborús célokra lenne rá szükség.

Ezért most honlapunkat egyetlen szóval akarom indítani:

 

B É K E !

 

Fogjunk össze egy háborútól mentes világ megteremtésére gyermekeinkért, az egész emberiségért és Földünk élővilágának megmentéséért

A honlapunkhoz beérkező cikkeket és hozzászólásokat a következő rovatokban publikáljuk:

 

  • A Kárpát-medence és Hazánk víz- és energia gazdálkodásának kérdései,
  • Az éghajlat felmelegedésének a hatása az élővilágra a Kárpát-medencében,
  • A jelenlegi társadalmi munkamegosztás kérdései,
  • A jelenlegi tulajdonviszonyok hatása a termelésre,
  • A tulajdonviszonyok demokratizálásának kérdése,
  • A politika és a gazdaság összefüggései,
  • A hadiipar helye a gazdaságban, növekedésének okai és forrásai.

 

Várjuk véleményüket!

 

Bócz Ferenc, Jakócs Dániel

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.